AB Gümrük & Entegre Lojistik, çağımızın hızla değişen arz talep dengesinde en önemli rollerden birini oynayan e-ticaret alanında etkin ve katma değerli hizmetler sunmaktadır.
E-Ticaret Lojistiği Nedir?
İnternet çağıyla birlikte, gerçek hayatta varolan neredeyse tüm ortamlar ve etmenler online yaşama da taşınmaktadır. Bunun bir getirisi olarak, sokaklardaki marketlerin, mağazaların ve çeşitli dükkanların artık sanal ortama taşındığı ve bu sahada varlıklarını sürdürerek kazançlarını arttırdıkları, yeni müşteriler kazandıkları ve daha geniş kitlelere ulaştıkları görülmektedir.
Son bulması neredeyse imkansız olan ve geçtiğimiz on yılda insanların vazgeçilmezi haline gelmiş olan e-ticaret sektörü, böylesine kapsamlı ve büyük kitleler tarafından tercih edilmeyi sağladığı konfora ve kolaylıklara borçludur. Buna verilecek en iyi örneklerden biri, Covid-19 salgını esnasında e-ticaret satışlarında yaşanan patlamalardır. E-ticaret, pandemi gibi hassas bir dönemde insanların ilk tercihi haline gelmiş ve uzun karantina dönemleri süresince insanlara evden çıkmadan temel ihtiyaçlarına ulaşabilme olanağı sunmuştur.
Taleplerin hızla yükseliş gösterdiği bu tip kaos ve kriz zamanlarında, e-ticaret altyapılarının sağlam olması en önemli noktalardan biridir. Her şeye kolaylıkla ulaşılabilen böylesi bir zamanda, insanlar haklı olarak siparişlerini verdikleri andan itibaren en kısa süre içinde adreslerine beklemektedirler.
Bu arz ve talep dengesinin en hızlı ve verimli şekilde sağlanması, ürün stoklarının güncel tutulması ve sipariş süreçlerinin son hız yönetilmesi e-ticaret lojistiği ile mümkündür.
E-ticaret sektörü çok geniş bir alanı kapsadığından dolayı, e-ticaret lojistiği de kapsamlı alanlarda en iyi hizmeti sunmakla yükümlüdür. Market alışverişi, giyim, ev eşyaları, eğitim ve hobi malzemeleri, her türlü elektronik cihaz ve temel yaşam malzemesi, e-ticaret lojistiğinin etkin işlediği ülkelerde sorunsuzca nihai tüketiciye ulaştırılır.
Online siparişlerin güvenli şekilde depolanabiliyor olması, hızlıca transfer edilebilmeleri ve taleplerin zamanında karşılanması e-ticaret lojistiğinin iskeletini oluşturur.
AB Gümrük & Entegre Lojistik ile E-ticaret Lojistiği ve Müşteri Memnuniyeti
Sektörde varolduğu günden bugüne, AB Gümrük & Entegre Lojistik belirli şirket politikalarını ve ilkelerini sıkı sıkıya takip etmiştir. Hem yurt içi hem de yurt dışında köklü firmalara hizmet vermenin getirdiği engin tecrübelerini bu etik anlayışına borçludur. Hiç şüphesizdir ki, AB Gümrük & Entegre Lojistik için en önemli olan ve her zaman birinci planda tutulan şey %100 müşteri memnuniyeti ve %100 kalite ilkesidir.
E-ticaret alanında etkinlik gösteren müşterilerine esnek, kalıcı ve sağlam çözümler üretebilmek için çalışmakta ve online dünyanın hızlı temposuna, kullanmakta olduğu son teknoloji sistemler ve cihazlarla sorunsuz şekilde ayak uydurabilmektedir.
AB Gümrük & Entegre Lojistik çatısı altında, müşterilerin sanal mağazalara özel olarak kişiselleştirilen çözümler sunulur. Geniş operasyon ağı sayesinde ülkenin en iyi perakendecileriyle sürekli iletişim halinde kalınır ve sürecin hızı büyük ölçüde arttırılmış olur. Hızın önemli olması kadar, ürünlerin de kalitelerinden ödün vermemeleri gereken bu süreç boyunca, AB Gümrük & Entegre Lojistik donanımlı ve güvenli depolarıyla ve internet tabanlı yönetim hizmetleriyle gerçek zamanlı olarak müşterilerine zaman ve harcama bakımından yüksek tasarruf sağlamaktadır.
AB Gümrük & Entegre Lojistik, kusursuzluğu esneklikle aynı potada eriten sarsılmaz süreç yönetimi sayesinde müşterilerine e-ticaret lojistiği alanında sayısız avantajlar sunmaktadır. Bu avantajlardan bazıları:
- Hızlı sonuçlanması istenen talepler nedeniyle hızlı şekilde taşınması gereken her türlü emtianın nihai tüketiciye en kolay şekilde ulaşmasını sağlamak amacıyla yapılan kusursuz süreç planlamaları.
- Deneyimli uzman kadromuzun ve sağlam teknolojik altyapımızın biraraya gelmesiyle oluşturulan planlamaların dakikası dakikasına hayata geçirilmesi.
- Operasyon, depo ve taşımacılık yönetimine dair süreç planlama optimizasyonlarının sağlanması.
- Depolama tesisleri içinde ürünlerin pratik ve güvenli şekilde yerleştirilip taşınabilmesini sağlayan ekipmanların bulunması.
- Operatif yapıya zamandan ve maliyetten tasarruf ettiren otomasyonların kullanılması.
- Tedarikçilerinden ürün toplanması, kalite kontrollerinin yapılması, barkodlama, etiketleme, ütüleme, paketleme gibi müşterilere fayda sağlayacak her türden katma değerli hizmetler.
- Farklı ürünlerin türlerine göre kategorize edilmesini sağlayan segmentasyon yönetimi.
- Müşterilerin anında kontrol edebilecekleri eş zamanlı çalışan internet tabanlı sistemler sayesinde sağlanan durum güncellemeleri.