Gümrük İşlemleri İçin Olması Gereken Belgeler
Gümrük işlemlerinde, uyulması gereken kurallar vardır. Bu kuralların başında gümrük beyanı gelmektedir. Gümrük beyanında bulunabilmek adına, gümrük beyannamesinin veya gümrük beyannamesi kullanılan bir belgenin sunulması gereklidir. Sunulan bu belge haricinde bir diğer belge ise ürünün faturasıdır.
Gümrük beyanında bulunmak için bazı şartlarda yeterli gelmemesi durumunda yetkili mercilere iletilmesi gerekilen diğer belge türleri;
- İhraç edilecek mal veya eşyanın, izin gerektirip gerektirmediğine dair gerekli belge,
- İhraç edilecek mal veya eşyanın, Gümrük Birliği anlaşmaları kapsamına girip girmediğine dair belge,
- İhraç edilecek mal veya eşyanın, tercihli ticaret anlaşmasına girip girmediğine dair belge,
- İhraç edilecek mal veya eşyanın, gideceği ülkede herhangi bir kısıtlamaya tabii olup olmadığını belirten belge,
- Son olarak da, ihraç edilecek ürünün, gümrük idaresinden başka kurumların kontrolünde olup olmadığına dair belge
Olarak belirtilebilir.
Gümrük işlemleri için olması gereken belgeler mevzuat sistemi kapsamında güncel ve eksiksiz bir şekilde olmaları oldukça önemlidir. İç ve dış ticari faaliyetler olarak iki kola ayrılan ticari işlemler, doğru ve eksiksiz şekilde tamamlanabilmesi için gümrük firmasının da bu husustaki gereklilikleri yerine getirmesi gerekir.
Neden İthalat ?
Devlet teşviklerinin artması ile Yurtdışında üretilen ürünlerin alıcılar tarafından ülkeye getirilmesini temsil eden ithalat işlemleri, hem kişilere hem de işletmelere büyük katkı sağlıyor. Daha düşük maliyete alınabilen ürünler ülke içerisinde karlı bir şekilde satılabiliyor.
İthalat yapmak ayrıca istihdam oluştururken insanların daha iyi şartlar içerisinde yaşamasına da olanak sağlıyor. Birçok ithal edilen ürün için vergi bulunsa da bazı özel ürünler için vergi imtiyazı da insanlara büyük olanaklar sağlamaktadır.
Neden İhracat ?
Ülkelerin hammadde dağılımındaki eşitsizlik birçok ülkeyi dış ticarete yönlendiriyor. Ülkede üretilen herhangi bir ürünün dış ülkelere temin edilmesine ihracat işlemleri denir. Ülkeye döviz kazandıran bu sistem, birçok ülkenin önem verdiği konular başta yer alır. İhracat bir çok firmanın iç pazarlara olan bağımlılığı azaltırken firmaların dış pazarlara açılmasına teşvik sağlar.
Ülke ekonomisinde güçlenmeye en önemli faydayı sağlayan ihracat işlemleri, bütün dünya ülkeleri tarafından teşvikler ile desteklenmektedir. İhracat yapmak, ihracat yapılan ülke ile iletişimin güçlenmesini sağlarken aynı zamanda ülkeler arasında belli başlı serbest ticaret anlaşmalarının da doğmasın imkan sağlıyor.
İhracat kapsamında en önemli husus olan ihracat uygunluk belgesi, ürünlerin gönderilecek ülkenin mevzuatlarına ve standartlarına uygun olup olmadığını gösteren bir belge olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hususta ürünün gönderileceği ülkenin kapsamı ve firmaların ülkeden gönderebilecekleri ürünler olarak belli başlı başlıklar bulunduran ihracat işlemleri güncellik ve doğruluk isteyen bir mevzuat ihtiyacını da yanında getirmektedir..
Gerekli olan tüm belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlamak, firmaların işlemleri sorunsuz bir şekilde işlerine devam etmesini sağlamak adına gümrük firmasına da büyük sorumluluk getirmektedir.
Menşe Şahadetnamesi Nedir ?
Menşe şahadetnamesi; ticareti yapılacak olan eşyanın ithalatı veya ihracatı sırasında gümrük vergilerinin hesaplanmasında önemli bir role sahiptir.
Ticaret veya sanayi odaları tarafından düzenlenen menşe şahadetnamesi, gümrük yönetmeliğinin 38 ile 42’nci maddelerine göre eşyanın tercihli olmayan menşeini gösteren belge niteliğinde olup, menşe şahadetnamesinin gümrük idaresince vize edilen bir belge halinde sunulmadığı görülüyor.
Menşe şahadetnamesi, ürünün teşhis edilmesini sağlamak üzere gerekli tüm ayrıntıları taşır ve bu kapsamda bulunması gereken evraklar;
- Eşyayı gönderenin adı ve soyadı
- Eşya alıcısının adı ve soyadı
- Kapların marka, numara ve sayıları
- Eşyanın cinsi, daralı ve net ağırlıkları veya diğer ölçüleri (litre, metreküp vb.)
- Şahadetnameyi veren makamın tasdik şerhi, (tarih imza ile mühürü veya kaşesi)
- Menşe şahadetnamesi eşyanın o ülkede gördüğü değişiklik ve işlemlerden ötürü o ülke menşeli addedilerek verilmiş ise bu husustaki açıklamalar.
Olarak sıralanabilir.
İhracat Beyanı
İhracat beyanı; ticarete dayalı olarak tüm detayları içinde barındıran bir belgeye denir.
İhracat işlemlerini kapsamında gereken ilk adım, ihraç edilecek eşyanın ihracat beyanı ile gümrük müdürlüğüne sunulmasıdır. Bununla birlikte ihraç edilecek eşyanın faturası beyana eklenmesi zorunludur. İhracatın gerçekleşeceği ülkeye göre ihracat beyannamesinde bulunması gereken bilgiler de farklılık gösterebilirken beyan edilen ürünün faturası, ürün adeti, GTİP vb… bilgilerin doğruluğu ve eksiksizliği de büyük önem arz etmektedir. Bu hususta istenilen tüm bilgiler eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlanması hususunda gümrük firmasında büyük sorumluluk düşmektedir.